Het dorp Limbourg in geschiedenis en in foto’s
Een woord van geschiedenis…
Vanaf 1033 domineerde een kasteel de vallei. Het is een kwestie van een alleu de provinciale rechten die ermee verband houden zich uitstrekken in het land van Luik en tot aan de abdij van Saint-Trond.
Waleran-Udon verwerft deze plek en bouwt een machtig dorp dat in de loop van de eeuwen zal worden geconfronteerd met een lange reeks verwoestingen, branden en wederopbouw.
De titel van hoofdstad van het hertogdom en het verzekerde toevluchtsoord dat dit naar verluidt onneembare fort vormt, de vurigheid van zijn hertogen en de eindeloze conflicten van de middeleeuwen zullen de stad vele zetels opleveren. Al 6 eeuwen lang is het geluid van kanonnen het dagelijkse leven van de inwoners.
De grootste kapiteins in de geschiedenis belegerden het fort: Hendrik IV van Duitsland in 1101, de prinsen van Oranje in 1577, Alexander Farnese in 1578, de tang van Condé in 1675 en de hertog van Malborough in 1703.
In de 18e eeuw werd het fort buiten gebruik gesteld. Limburg bouwde toen zijn huidige geschiedenis van rust, beschut door zijn muren.
Label “Mooiste dorpen van Wallonië”
Dicht bij de Gileppe-dam en het Hertogenwald (bos van de hertogen), zal Limburg zeker de nieuwsgierigheid van bezoekers wekken dankzij de ontwikkeling van deze oude vesting. Deze landelijke stad heeft zijn charme van weleer en zijn opmerkelijk architectonisch erfgoed volledig behouden.
Aangekomen op Place Saint-Georges, nu een belangrijke erfgoedsite van Wallonië, zullen bezoekers niet anders dan betoverd worden door de 18e-eeuwse sfeer, evenals door de pittoreske steegjes en het geplaveide plein van de Vesder.
Bovendien is de 15e-eeuwse gotische Saint Georges-kerk (in restauratie) een ander interessant punt op de promenade die langs de wallen loopt en een prachtig uitzicht biedt op de Vesdre-vallei, het plateau de Herve en de dorpen Bilstain, Dolhain , Goé en Saint-Lambert kerk in het dorp Goé is ook een opmerkelijke site dankzij de 12e-eeuwse Romeinse doopvont en kleurrijke glas-in-loodramen.
Limburg is een ideale plek om te genieten van een groene regio aan de voet van de Hoge Venen en de stuwdam van Gileppe. Daar zijn veel activiteiten mogelijk.
Loopt in de buurt van de Dragon Limbourg
De stad Limburg heeft een tiental wandelingen op haar site. De afstand hiervan varieert tussen 5 en 10 km. Wat betreft de duur, kunt u tussen de 2 en 4 uur rekenen. We raden u aan de OpenRunner-applicatie te downloaden om de route gemakkelijk te volgen. Bekijk de wandelingen.
Buiten Limburg
U vindt er vele wandelingen in de omgeving.
– Le barrage de la Gileppe (6km du Dragon Limbourg)
– Le plateau des Hautes Fagnes (20km du Dragon Limbourg)
Paden en hardlopen
– Bezoek de website van Extra Trail voor de mooiste routes in de regio.
– Rondom het Gileppe-meere (13km)
Fiets
– Beginnend bij barrage de la Gileppe (17.6km)
– Trou Malbrouck (26km)
Loopt in de buurt van de Dragon Limbourg
– La Brasserie Saint-Georges – Brasserie, tea-room
Place Saint-Georges 31
087/70.74.46
– La Pivoine – Thai et Chinois
Rue Guillaume Maisier 28 – 4830 Limbourg
087 31 31 10
– Au Délice de Sianna – Sandwicherie
Rue de l’église 16 – 4801 Stembert
0498 75 74 42
– Brasserie Murrays – Brasserie
Place Léon d’Andrimont 47 – 4830 Limbourg
087 76 68 76
Buiten Limburg
In de regio Verviers vindt u vele restaurants.